Lotte Engelhart
Home
Het verhaal
Handjes en Voetjes
Foto's
Sterretjesveld
Verlanglijstje
Plaatjes
Gastenboek (419)
Contact
giraf
Bezoeker: 299711
 
Op de dag voor de bevalling van Lotte, toen wij inmiddels wisten dat zij levenloos ter wereld zou komen, is ons gevraagd of we al hadden nagedacht over een eventuele begrafenis of crematie. Wij hebben besloten om Lotte te laten cremeren en haar as te laten begraven op het Sterretjesveld van begraafplaats Rhijnhof in Leiden.

Maričlle had ooit in de krant een artikel gelezen over de opening van het Sterretjesveld. Het is een herdenkingsplek voor niet levensvatbare kindjes die voor de 24e zwangerschapsweek zijn geboren. Het is een samenwerkingsverband van Rhijnhof, Monuta en het LUMC. Het ziekenhuis draagt zorg voor de crematie en de begrafenis van de as van deze te vroeg geboren kindjes bij een speciaal voor deze kindjes ontworpen monument, genaamd het Sterretjeslint. Dit monument is gemaakt door Marianne van den Heuvel en op het monument is de volgende tekst aangebracht:

"fonkel fonkel,
kleine ster
zo dichtbij
en ook zo ver"

In navolging van Rhijnhof is in 2005 ook op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam een Sterretjesveld ingericht. Ook hier is een monument in de vorm van een lint met sterretjes geplaatst. Het monument is anders, het erop geplaatste gedicht is hetzelfde. Wij vinden dit een heel mooi initiatief dat eigenlijk in elke gemeente gerealiseerd zou moeten worden.

Toen wij voor de beslissing stonden om Lotte te begraven of te cremeren schoot het betreffende krantenartikel Maričlle weer te binnen. De maatschappelijk werkster van het ziekenhuis heeft ons hierover nog een toelichting gegeven en wij hebben vervolgens besloten om de crematie van Lotte door het ziekenhuis te laten regelen en haar as te laten begraven op het Sterretjesveld. Het feit dat zij met haar girafje Punkie samen met andere te vroeg geboren kindjes is gecremeerd maakt het voor ons iets draaglijker, ons kleine meisje is niet alleen op de weg die wij niet samen met haar kunnen bewandelen.

De crematie heeft plaatsgevonden op 25 april 2006, op dezelfde dag is haar as begraven bij het monumentje.

Klik om te vergrotenKlik om te vergroten