Lotte Engelhart
Home
Het verhaal
Handjes en Voetjes
Foto's
Sterretjesveld
Verlanglijstje
Plaatjes
Gastenboek (419)
Contact
giraf
Bezoeker: 299712
 


Verlanglijst van Niek en Marièlle

Wij zouden willen, dat Lotte niet overleden was. Wij zouden willen dat we haar terughadden.

Wij zouden willen, dat je niet zo bang zou zijn om de naam van Lotte uit te spreken. Lotte is belangrijk voor ons. Het is belangrijk voor ons om te horen dat zij voor jou ook belangrijk is.

We zouden willen dat Lotte ook bij jullie op de verjaardagskalender is bijgeschreven.

Als wij huilen of emotioneel worden als je over Lotte spreekt, dan zouden we willen dat je weet dat het niet is omdat jij ons pijn hebt gedaan. Het overlijden en het moeten missen van Lotte is de oorzaak van onze tranen. Jij hebt over Lotte gesproken en daardoor heb je ons de kans gegeven ons verdriet te delen. Dank je wel!

Het is niet besmettelijk om ouders van een overleden kind te zijn, dus zouden we willen dat je ons niet uit de weg gaat, we hebben je nu meer dan ooit nodig.

We zien jullie graag, maar soms het liefst bij ons thuis, dat is veilig, daar zijn alle spulletjes en foto's van Lotte, daar voelen we ons goed.

We hebben best wel eens afleiding nodig en willen graag horen hoe het met jou is; maar we willen ook graag dat jij weet hoe het met ons is. Het zou kunnen, dat we bedroefd zijn en misschien gaan huilen, maar wij zouden willen, dat je ons over Lotte laat praten. Het is elke dag ons favoriete onderwerp.

We weten, dat je veel aan ons denkt; wij weten dat het overlijden van Lotte je verdriet doet. Wij zouden willen dat je ons die dingen zou laten weten door op te bellen, een kaartje of een brief te sturen, een arm om onze schouder te slaan. Wij zouden willen dat je niet verwacht dat ons verdriet na 6 maanden of 1 of 5 jaar over is. De eerste maanden, dit eerste jaar is traumatisch voor ons, maar wij zouden willen dat je kon begrijpen dat ons verdriet nooit over zal gaan. We zullen verdriet hebben over het overlijden van Lotte tot de dag dat we zelf zullen overlijden.

We werken erg hard om te herstellen, maar wij zouden willen dat je begrijpt dat we nooit helemaal weer de oude worden. We zullen Lotte altijd missen en we zullen altijd rouwen om haar overlijden.

Dingen die voor jullie gewoon zijn, zijn dat voor ons niet persé meer. Op visite gaan, verjaardagen, feestjes, veel mensen bij elkaar, die lol maken, praten over van alles en nog wat, wij kunnen dat niet zo goed. We hopen dat jullie dat kunnen begrijpen.

Weet je niet hoe je met ons om moet gaan, zeg dat dan gewoon, dan kunnen we er over praten.

Wij zouden willen, dat je niet van ons verwacht "er niet aan te denken" of om "gelukkig" te zijn. Het zal nog heel lang duren voor zoiets kan, dus houd jezelf niet voor de gek.

Als we zeggen "Het gaat goed", dan zouden we willen dat je begrijpt, dat we ons dan niet altijd daadwerkelijk goed voelen.

Wij zouden willen, dat je weet dat alle reacties van verdriet die we hebben, erg normaal zijn. Depressie, kwaadheid, hopeloosheid en overstelpend verdriet, je kunt het allemaal verwachten. Dus vergeef ons alsjeblieft als we rustig en teruggetrokken zijn of prikkelbaar en humeurig.

Vergeef het ons als we onbeleefd zijn, het is absoluut niet onze bedoeling. Soms wordt alles ons teveel en moeten we even alleen zijn. Laat ons dan alsjeblieft even.

Wij zouden willen, dat je begrijpt dat verdriet mensen verandert. Toen Lotte overleed, stierf een groot deel van ons met haar. Wij zijn niet meer dezelfde Niek en Marièlle die we waren voor Lotte stierf en we zullen ook nooit meer dezelfde worden.

Wij zouden het zeer op prijs stellen als je laat merken dat je aan haar geboorte/sterfdag denkt. Dat blijft voor ons de meest bijzondere dag in ons leven!

Ook zouden we het fijn vinden als je Lotte af en toe bij haar monumentje wilt opzoeken.

Wij zouden heel graag willen, dat je ons zou kunnen begrijpen. Dat je je zou kunnen indenken hoe het voelt: ons verlies en ons verdriet, onze stilte en onze tranen, onze leegte en onze pijn.

Maar we hopen dagelijks, dat je het nooit zal begrijpen.

(Deze tekst vonden wij op diverse sites van lotgenoten, en is door ons op diverse punten iets gewijzigd)